Bułeczki bezglutenowe okraszone papryką, czarnuszką i sezamem.

egg 944495 1280 1
egg 944495 1280 1


Na diecie bezglutenowej wyraźnie doskwiera brak pieczywa.
Pieczywo jest ważnym elementem diety ponieważ ma dużo kalorii, jeśli jest z pełnoziarnistej mąki, ma dużo witamin i mikroelementów. Jednym słowem jest bardzo pożywne oraz stanowi niezastąpiony element kanapek i tostów 🙂

Dla wszystkich spragnionych dobrego bezglutenowego pieczywa, podaję przepis na bułeczki bezglutenowe. Z tego samego ciasta z powodzeniem można zrobić chleb, jednak forma małych bułeczek jest bardziej poręczna.

Ostrzegam, że bułki nadają się do jedzenie tylko pierwszego dnia po przygotowaniu. Szybko tracą świeżość i stają się czerstwe, wiąże się to z wyjątkowo mocnym twardnieniem skórki.
Dobrze je wtedy odgrzać w tosterze, zmiękną trochę i odzyskają smak. Można ich wówczas użyć jako grzanek do zupy albo sałatki 🙂 W każdym razie polecam nie robić ich za dużo na raz tak by móc je zjeść niedługo po tym jak przestygną po upieczeniu- wtedy są najlepsze.

Przepis na jedną blachę (9 bułeczek):

Składniki:                        proporcje:

  • 0,25 kg mąki z amarantusa      20%
  • 0,5 kg mąki gryczanej               40%
  • 0,25 kg mąki kukurydzianej      20%
  • 0,25 kg mąki ziemniaczanej     20%
  • Drożdże 50g
  • 300ml wody
  • 2,5 łyżki cukru brązowego
  • pół łyżki soli
  • (opcjonalnie łyżka proszku do pieczenia)
  • pestki słonecznika -garść
  • siemię lniane -garść
  • mały talerzyk z odrobina sezamu, papryki słodkiej w proszku, czarnuszki lub innych przypraw, którymi chcemy ozdobić górę bułek.

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłej wodzie z  cukrem i solą, długo mieszamy aż do uzyskania jednolitego roztworu.
W dużej misce łączymy składniki suche, dobrze je mieszamy.
Roztwór łączymy ze składnikami suchymi.

Ciasto ugniatamy energicznie, do uzyskania zwięzłej  konsystencji jakby. W razie zbytniej kruchości ciasta dodajemy wodę. Jeśli ciasto zaś jest zbyt lepkie dodajemy mąkę gryczaną.

Do ciasta można dodać garść słonecznika i siemienia lnianego.

Ciasto formujemy w kształt jajeczek (ciasto podczas rośnięcia będzie się rozpłaszczać), górę każdego “jajeczka” maczamy w talerzyku na którym mamy wysypane: paprykę w proszku, czarnuszkę, sezam (lub inne przyprawy).

Następnie na górze każdej, jajowatej jeszcze bułki, robimy nacięcie nożykiem w kształcie litery X.
Wygrzewamy bułki 15 min w temperaturze 50 stopni., następnie zwiększamy do 250 stopni.

Bułki powinny się piec 10-15 minut, są gotowe gdy skórka jest twarda (jeśli skórka nie jest rumiana, a chcemy by była, musimy na ostatnie 5 minut przenieść je na górę piekarnika i włączyć grzanie z góry).

Powinny chwile ostygnąć zanim zaczniemy je jeść.

Rate this post