Pieczone ziemniaczki z sezamem (plus sos z cieciorki i cebulka w pomidorach)

woman 1979272 1280
woman 1979272 1280


Ziemniaki do Polski trafiły dopiero w XVII w jako roślina ozdobna, szybko jednak zdobyły status rośliny jadalnej i od tej pory goszczą na stołach polskich rodzin, niemalże codziennie.  

Tradycyjnie podaje się obrane, gotowane, zazwyczaj w postaci czegoś na kształt pure, często z dodatkiem masła czy śmietany. Do tego tradycyjnie kotlet i jakaś sałatka. Mówię stanowcze NIE dla takich obiadów.

Proponuję wam danie  składające się z ziemniaków w zdrowszej wersji.

Ziemniaki co prawda nie przodują jeśli chodzi o zawartość witamin, jednak nie da się ukryć, że zawierają pewne ilości wit C, potasu, fosforu, witaminy A i witamin z grupy B .

Zaletą jest to, że ziemniaki są łatwo dostępne, mogą być długo przechowywane i z tego powodu często zalegają gdzieś w naszych domowych zapasach. Tym przepisem możemy więc poratować się zawsze kiedy brak nam pomysłu na jakieś smaczne jedzenie, a w domu tylko ziemniaki.  🙂

Do ziemniaków z tego przepisu podane będą sos z cieciorki i natki pietruszki oraz cebulka w sosie pomidorowym. Pamiętajcie jednak, że dodatków jest pełna dowolność.

Danie dla 2-3 osób, ewentualnie 4. (My zjadamy to zwykle w dwie osoby.Wbrew pozorom kartofle są niskokaloryczne i na diecie niskotłuszczowej trzeba ich zjeść całkiem sporo, żeby poczuć sytość.)

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • łyżka czarnego sezamu
  • łyżka zwykłego sezamu
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka czosnku
  • 1 łyżka gotowej mieszanki przypraw Włoskich (papryka ostra, rozmaryn, zioła prowansalskie, oregano, sól)

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy. Wycinamy czarne kropki i kiełki. Zielone części ziemniaka wyrzucamy. Poza tym pozostawiamy je w skórkach. Tniemy w łódeczki. Gotujemy w osolonej wodzie (ok 15-20 min, muszą być ugotowane ale tak by się jeszcze nie rozpadać)

Miękkie, ugotowane już ziemniaki odcedzamy, wykładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Posypujemy równomiernie przyprawami i sezamem, po czym wstawiamy do piekarnika na 250 C (20 minut). Możemy piec z włączonym wiatraczkiem jeśli mamy taki tryb, wówczas jest większe prawdopodobieństwo, że skórka ładnie stwardnieje i się zarumieni.

Podajemy z sosem z ciecierzycy i cebulką w pomidorach, do tego będzie też pasować każda ilość surowych warzyw.

Sos z ciecierzycy:

Składniki:

puszka ciecierzycy lub ok 250g ugotowanej ciecierzycy.
100ml wody
1-2 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
łyżeczka czarnej soli
ogórek kiszony
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
ogórek zielony (ilość proporcjonalna do kiszonego)

Przygotowanie:

Cieciorkę z posiekaną pietruszką miksujemy z wodą na gładką masę, dodajemy starty na tarce ogórek kiszony i zielony, przyprawiamy.

Cebulka w pomidorach

Składniki:

2 duże cebule
3 ząbki
100 g koncentratu pomidorowego
ćwierć łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki majeranku
łyżeczka tymianku
czosnek w proszku

Przygotowanie:

Czosnek kroimy w plasterki i wrzucamy do rondla z małą ilością wody, tymiankiem i majerankiem. Zaczynamy je gotować, w tym czasie cebule przekrawamy na pół i tniemy w poprzek na paseczki. Do lekko podgotowanego czosnku dodajemy cebule i resztę przypraw z małą ilością wody pl.wikipedia.orgDolewamy podczas gotowania bardzo małe ilości wody, chcemy by ostatecznie cała woda się wygotowała. Cebulę gotujemy w ten sposób ok 15 minut, po czym dodajemy koncentrat, również z bardzo małą ilością wody. Gotujemy jeszcze ok 10 minut, dodajemy wody tylko jeśli zaczyna się przypalać, cały czas mieszamy. Gotowe jest kiedy cebula jest zupełnie miękka, a woda odparuje. Podajemy na zimno.

Gotowe dodatki wykładamy na talerz z pieczonymi ziemniaczkami, według uznania możemy podawać z surowymi warzywami np. rzodkiewką. rzodkiewką

Rate this post